het vader & dochter weekend van

Dennis en Esmee van Veluw

Hallo, wij zijn Esmee (15) en Dennis (47) van Veluw. Esmee volgt arbeidsgericht onderwijs. Zij gaat twee dagen per week naar school en loopt drie dagen stage. Esmee helpt bij het groenonderhoud op twee campings. Later wil ze graag werken in een klimbos. Dennis werkt als amanuensis bij het UMC Utrecht.


“In september zijn wij met een vader-dochter weekend van 'De 4e Musketier' meegeweest. Dit was een leuke en bijzondere ervaring! Voordat we naar het weekend gingen kregen we opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan.” Esmee mocht een brief aan haar vader schrijven met wat ze leuk aan hem vindt en wat ze tegen hem wil zeggen. “Ik vond het best lastig om dat onder woorden te brengen, maar het is wel gelukt.”, aldus Esmee. Dennis mocht een brief aan zijn dochter schrijven en een aandenken aan het weekend voor haar kopen.


Het weekend vond plaats in de Ardennen in de buurt van Co en Plopsaland. Iedereen moest zijn eigen spullen meenemen in een rugtas en vervolgens met die rugtas een steile berg oplopen. Alle deelnemers waren ingedeeld in teams en elk team had een coach. Deze hielp je bijvoorbeeld als je moe was en eigenlijk niet meer verder wilde lopen. De teams waren ingedeeld op leeftijd van de meiden die tussen de 12 en 18 jaar oud zijn. Gedurende het weekend waren er allerlei outdooractiviteiten, uitdagende spellen en opdrachten, afgewisseld met verdiepende korte speeches en momenten voor de vaders en dochters om hierover samen verder te praten. Zo leerde je elkaar beter kennen.


Zaterdag tijdens de pauze was een emotioneel moment. Esmee deelde met de groep dat ze iemand die vijf jaar geleden was overleden, erg miste. Dennis vond het heel goed dat ze dit durfde te delen. “Esmee vindt namelijk dat ze sterk moet zijn en niet verdrietig mag zijn, maar nu was ze wél verdrietig en liet ze dit zien.” “Papa had ook rooie ogen.” vertelt Esmee. “Hij was geraakt omdat het zo goed was dat ik het zelf vertelde.” “Ja,” zei Dennis “en omdat mijn dochter verdriet had. Het was voor het eerst dat ik haar hier verdrietig over zag.”


’s Middags mochten ze positieve eigenschappen van elkaar benoemen en één negatieve. Dennis vertelt: “Ik vind Esmee enthousiast, een doorzetter en eerlijk. Je weet wat je aan haar hebt. Soms let Esmee niet op als anderen zitten te praten. Dat vind ik minder leuk.” Esmee zei tegen haar vader dat ze hem positief, dapper en een doener vindt. En ze vindt het leuk om dingen samen te doen. “Als je boos bent, kijk je heel erg boos”, zei Esmee. Dat vindt ze niet leuk.


Op zondag kregen alle deelnemers een rode polo met een 4 erop, van 'De 4e Musketier', als beloning voor het volbrengen van het weekend. Het weekend werd afgesloten met een gala. Iedereen had mooie kleren aangetrokken en er werd lekker gegeten. De vaders stonden buiten in twee rijen en verwelkomden hun mooie dochters, die één voor één de trap afkwamen. Daarna werden de brieven, die vantevoren thuis waren geschreven, uitgewisseld en mochten de vaders hun aandenken aan hun dochters geven. Dennis gaf Esmee een gouden kettinkje met drie hangertjes: een kruis, een anker en een hartje (geloof, hoop en liefde). Esmee vertelde dat ze helemaal verbaasd was, omdat ze dit niet had verwacht: “Waarom wist ik dit niet? Want dan had ik ook cadeautje voor jou gekocht!”


Esmee vertelt dat ze het gala, klimmen en vuur maken de leukste momenten van het weekend vond. “De grootste verrassing was dat ik een cadeautje kreeg.” Dennis vertelt dat, ondanks dat het weekend zwaar was, Esmee het hele weekend met een grote glimlach liep. Esmee vertelt dat ze praten over God soms best lastig vind. “Ik lees het liefst de Minecraft Bijbel. De verhalen zijn niet zo lang en er staan minecrafttekeningen bij.” Ook zelf bidden doet ze niet zo vaak, maar ze gelooft heel zeker dat God luistert en haar helpt als ze samen ergens voor bidden. “En als iemand in de klas vraagt of ik geloof, zeg ik gewoon ‘ja’.”


Dennis heeft dit weekend zijn zorgen over hoe zijn dochter het gaat doen in deze wereld daar mogen laten. “Esmee heeft mij in positieve zin verrast. Ze is een doorzetter en is eerlijk.” Dennis heeft meer vertrouwen gekregen in Esmee. “Het weekend is een investering in je relatie met elkaar. Je leert elkaar beter kennen door te praten over wat je wel en niet fijn vindt van de ander en door samen dingen te doen en elkaar in allerlei activiteiten mee te maken. Het is echt een aanrader voor elke vader en dochter om zoiets te doen. Het kan je relatie echt verdiepen.” 


'De 4e Musketier' is een organisatie die outdoorweekenden organiseert voor mannen, stellen, vaders & dochters, vaders & zoons en vrouwen (onder de naam 'Arise'). De weekenden zijn bedoeld om je te laten groeien in je leven, samen met God. Voor meer info kijk op https://www.4m.nl/


Terug naar 'Verhalen & Getuigenissen