ONZE GESCHIEDENIS

1959

Baptistengemeente De Rank is in 1959 ontstaan vanuit Baptistengemeente Silo. Een groep mensen uit de baptistengemeente in Groningen komt vanwege werk in de wijk Zuilen wonen. Zij bezoeken aanvankelijk de diensten in Silo, maar na een tijdje ontstaat het verlangen om een eigen gemeente te starten in Zuilen.  Al snel groeit die groep uit tot een warme en actieve gemeenschap waar mensen uit Utrecht en omgeving zich bij aansluiten. Met ondersteuning van Silo wordt dit in 1959 uiteindelijk een zelfstandige gemeente gevormd, onder de naam Baptistengemeente Utrecht-Noord.

1963

1998

2008

Een nieuwe naam

Aanvankelijk komt de gemeente samen in een school in Zuilen. In 1963 kan de gemeente een eigen gebouw kopen: een kleine kapel aan de Daelwijcklaan. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de samenkomsten, wat steeds vaker zorgt voor plaatsgebrek in de grote zaal. Uiteindelijk wordt de kapel toch echt te klein en gaat men op zoek naar een andere locatie.

In 1998 verhuist de gemeente naar de aula van scholengemeenschap Scutos, op Kanaleneiland. Dit is de grootste beschikbare aula van Utrecht. Omdat de gemeente nu niet meer in Utrecht-Noord gevestigd is, is deze naam niet meer passend en krijgt de gemeente een nieuwe naam: Baptistengemeente De Rank. Ook deze grote aula blijkt al gauw niet groot genoeg voor de aanhoudende groei van de gemeente en dus worden er vanaf 2006 elke zondag twee kerkdiensten na elkaar gehouden.

Ontmoetingscentrum De Rank

Door de groei nemen de doordeweekse activiteiten toe en wordt er een officemanager aangesteld. In 2008 besluit de gemeente dat een eigen kantoorruimte wenselijk is om alles goed te organiseren. Er wordt een etage gehuurd aan de Vliegend Hertlaan wat dient als kantoor voor de staf en voorganger en wat tevens dienst doet

als Ontmoetingscentrum van De Rank.

Dochtergemeente in Leidsche Rijn

In 2008 wordt in Leidsche Rijn een dochtergemeente gestart. Zo’n vijftig leden van De Rank Utrecht maken met elkaar de overstap naar Leidsche Rijn waar ze een nieuwe gemeente vormen en op zondag samen komen in de aula van een school. De groep groeit in de loop van de jaren uit tot een bruisende gemeente die in het najaar van 2015 zelfstandig wordt. De Rank Leidsche Rijn is een wijkgemeente met een missionaire visie voor haar woonomgeving en hoopt als gemeente bij te dragen aan het welzijn van de inwoners van Leidsche Rijn. 

2009

2013

2014

2021

Als uiteindelijk de aula ook voor twee diensten op zondag niet voldoende ruimte kan bieden aan de vele bezoekers van De Rank, verhuist de gemeente in 2009 naar een sporthal in gebouw 'Nieuw Welgelegen' in Transwijk. Hier komen tot de dag van vandaag zo’n 600 mensen bij elkaar op een zondag en is er voorlopig nog voldoende ruimte voor groei.

De Rank ook onder de rivieren

Ook in Vianen wordt na jaren van gebed in 2013 een dochtergemeente gestart: De Rank Rivierenland. De eerste samenkomsten worden gehouden in een schuur, maar al snel is er de mogelijkheid een leegstaand kerkgebouw, De Hoeksteen, te huren. De gemeente groeit en raakt betrokken bij de wijk en haar bewoners. Na vijf jaar komt een langgekoesterde droom uit en wordt De Rank Rivierenland trotse eigenaar van De Hoeksteen. In 2020 wordt ook deze gemeente zelfstandig.

Persian Baptist Church

In 2014 ontstaat er contact met vader en zoon Ussefi. Gevlucht uit Iran en na vele omzwervingen door Europa kwamen zij in Nederland terecht. In de verschillende landen waar ze kwamen, spraken ze altijd over Jezus en gaven onderwijs aan nieuwe gelovigen en geïntersseerden. Velen kwamen tot geloof en werden gedoopt. Ook in Nederland gaan ze verder met deze bediening en ontmoeten ze Farsi sprekende mensen door het hele land. 

De behoefte ontstaat om een plek te hebben waar ze samen kunnen komen. Die plek vinden ze uiteindelijk bij De Rank. Vanuit heel Nederland komen mensen op zondagmiddag naar Utrecht om elkaar te ontmoeten en samen met de broeders Ussefi de Bijbel te bestuderen. Onder de naam Persian Baptist Church is deze gemeenschap in 2015 officieel onderdeel geworden van De Rank.  

De Rank Utrecht anno nu

Al ruim 40 jaar worden er elke zondag samenkomsten gehouden van De Rank. Je bent van harte welkom om deze te bezoeken op één van onze locaties. Ook bij onze overige activiteiten heten we je graag welkom. Heb je vragen, of wil je meer informatie? Kijk eens rond op deze site, of neem contact op via info@derank.org of 030-7115380.

De kerken van De Rank delen het geloof, de visie en de missie, maar elke gemeente richt zich in vorm en focus vooral op hun eigen plaatselijke context.